Ekonomi

Türkiye’de üretim haritası değişiyor

İklim değişikliği ile birlikte Türkiye’nin tarımsal üretim haritası değişmeye başladı. İklim değişikliğine bağlı olarak sadece ürünler değil, üretim miktarı, ürün kalitesi ve hasat zamanı da değişiyor.

Örneğin Trakya’nın meşhur ayçiçekleri artık Batı Anadolu’da ve özellikle Eskişehir bölgesinde ürün vermeye başladı. Antalyalı üretici ejder meyvesi ve pepino ile tanışırken, Türkiye’nin tahıl ambarı Konya buğday üretiminden uzaklaşıyor. Anamur halkı muz bahçelerini kıyıdan dağların eteklerine taşır. Lavanta ve kekik artık Orta Anadolu’da yetiştiriliyor. Adana’da pamuk ekim alanları daralırken yerini avokado almaya başladı.

AMANOS’TA ÇAY ÜRETİMİ

En ilginç değişikliklerden biri de çayda yaşanmaya başladı. Üreticiler, Amanos Dağları’nda çay tarımı için yola çıktı. Akdeniz’de çay üretimi geçen yılın aynı yılına göre 8 kat arttı. Antalya’nın yüksek rakımlarında, “süper meyve” Aronya olarak bilinen Aronya’nın üretim süreci başarılı sonuçlar verdi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafiye Ünal, bitki hakkında şu bilgileri verdi: “Üretim başarıyla devam ediyor. Yüksek miktarda C vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinkonun yanı sıra yüksek antosiyanin, antioksidan aktivite ve fenolik bileşikler içeriyor.” Öte yandan Trakya’da buğday üretiminde yoğun yağış nedeniyle verim artarken, ayçiçeğinde yüksek sıcaklık ve kuraklık verimi düşürdü. Üreticiler buğdayı tercih etmeye başladı. Konya’da son yıllarda buğday, şeker pancarı, mısır gibi klasik eserler yerini alternatif eserlere bırakmıştır. Çiftçi tarlaya lavanta ekiyor.

BAKANLIKTAN YENİ ÇALIŞMA HAREKETİ

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı da yeni bir harita hazırlıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak için tarımda su kullanımı da düzenleniyor. Yer altı suyu yetersiz olan havzaları ve su kısıtını belirleyen bakanlık, mısır gibi su tüketimi fazla olan işler yerine kıt olan bitkileri yaygınlaştıracak tedbirler aldı. Yeraltı suyu kullanımını azaltmak ve daha az su tüketen tesislerin üretimini artırmak için destek modelleri oluşturulmuştur. Bölgelere göre yeni bitki türleri belirlenerek teşvik kapsamına alınması için çalışmalara başlandı. Buna göre daha az su tüketen işler teşvik edilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu