İngiltere, Fransa ve Almanya İran’a yönelik balistik füze yaptırımlarını sürdürecek
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İngiltere, Fransa ve Almanya, Josep Borrell’e yazdıkları ortak mektupta, İran’ın Nükleer Anlaşma kapsamındaki taahhütlerine ilişkin endişelerini dile getirerek, İran’a yönelik balistik füze yaptırımlarını sürdürmeye devam edeceklerini belirtti. İran.
Birleşmiş Milletler’in (BM) İran’ın balistik füze ve teknoloji transferlerine yönelik yaptırımlarının 18 Ekim’de sona ermesi beklenirken, İngiltere, Fransa ve Almanya, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep’e yazdıkları ortak mektupta, Borrell, şunları söyledi: Balistik füze yaptırımlarını sürdürmeye devam edeceklerinin sözünü verdi.
Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan İran’ın nükleer anlaşmaya ilişkin sorumluluklarına ilişkin kaygılarını dile getiren bir mektup aldığını belirterek, “Bugün Fransa, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanlarından nükleer anlaşmaya ilişkin bir mektup aldım. İran’ın anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmediği yönündeki endişelerini dile getirdiklerini ve konuyu JCPOA İhtilafı kapsamında Ortak Komite’ye havale ettiklerini hatırlatıyorlar. Analiz Mekanizması, 14 Ocak 2020 tarihli açıklamamda da belirttiğim gibi. Dışişleri Bakanları, İran’ın 2019 yılından bu yana anlaşma kurallarına uymadığını belirterek, “Nükleer Anlaşma Uyuşmazlık Çözümü yoluyla bu durumun çözülmediğini düşünüyorlar. Sistem. 18 Ekim 2023’ten itibaren yaptırımların kaldırılmasına yönelik başka adım atmama niyetlerini ifade ediyorlar” dedi.
Borrell, İran Nükleer anlaşmasında koordinatör rol oynayan AB adına mektubu anlaşmanın diğer taraflarına ilettiğini belirterek, anlaşmaya geri dönüş için yoğun çaba göstermeye devam edeceğinin altını çizdi. Borrell şunları söyledi: “Talep edildiği üzere mektubu diğer JCPOA katılımcılarına, yani Çin, İran ve Rusya’ya dağıttım. Koordinatör olarak, ileriye yönelik yolda tüm JCPOA katılımcılarına danışacağım. Tamamen bağlı kalıyorum ve JCPOA’nın restorasyonu için çalışıyorum. ve anlaşmanın tam olarak uygulanmasının yeniden başlatılması.” “Hiçbir çabadan kaçınmayacağım” dedi.
BM yaptırımları
BM yaptırımları sona ererse, İran’ın nükleer silah taşımaya yönelik balistik füze araştırma, geliştirme ve üretimine yönelik kısıtlamalar ve İran’ın, füzeler ve 300 kilometre veya daha fazla menzile sahip insansız hava araçları da dahil olmak üzere füzeyle ilgili teknolojileri ithalatı ve ihracatına yönelik ambargo bitecek.
Nükleer anlaşmaya dönüş müzakereleri
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya), Almanya ve İran arasında 2015 yılında “Ortak Kapsamlı Eylem Planı” adı verilen ve güvenlik denetimini içeren bir anlaşma imzalandı. İran’ın nükleer faaliyetleri. Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmiş, İran yönetimi de nükleer faaliyetlerini anlaşma öncesindeki faaliyetlerine iade etmişti. Bunun üzerine ABD yönetimi ağır ekonomik yaptırımlarla İran’ı hedef aldı. İran, Fransa, Rusya, Çin, İngiltere ve Almanya arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da Nisan 2021’de nükleer anlaşmaya dönüş müzakereleri başlamıştı. ABD Lideri Joe Biden, Kasım 2021’de göreve geldiğinde ABD’nin anlaşmaya dönmesi için görüşmeler yapılıyordu. Avrupa Birliği (AB) ile İran arasında JCPOA’nın yeniden canlandırılmasıyla ilgili müzakereler, ABD heyetinin doğrudan katılmamasına rağmen geçen yıl Ağustos ayında Avusturya’nın başkenti Viyana’da başlamıştı. – BRÜKSEL