Ekonomi

Bakan Ömer Bolat açıkladı! İhracatta temmuz rekoru

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kahramanmaraş’ta Temmuz ayı dış ticaret rakamlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Temmuz ayında tarihin en yüksek ihracat değerine ulaşıldığını belirten Bakan Bolat, Temmuz ayında ihracatın yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

İlgili Makaleler

Bakan Bolat’ın açıklamaları şöyle:

Konuşmama başlamadan önce 2 gün önce şehit olan Mustafa Tatlı isimli Mehmetçiğimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve sabır diliyorum.

Milli Mücadele’nin sembol kentlerinden biri olan ve istiklal madalyasına sahip bu kahraman kentin çocukları dün olduğu gibi bugün de vatanları için canlarını ortaya koyuyorlar. Bu üzücü habere ek olarak aldığımız sevindirici bir haberi de burada paylaşmak isterim.

52 ülkeden 189 öğrencinin katılımıyla İsveç’in Lund kentinde düzenlenen 3. Avrupa Kız Bilgisayar Olimpiyatları’nda Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketine rağmen Altın madalya kazanan Duru Özer’i tebrik eder, başarısının tüm Türkiye’ye örnek olmasını dilerim. tüm gençliğimiz.

6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketi için bir kez daha milletimize ve sizlere geçmiş olsun diliyor, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diler, sağlıklar dilerim.

Yüzyılın felaketinden sonra Hükümetimiz; Depremin ilk anlarından itibaren arama-kurtarma ve acil barınma çalışmaları başta olmak üzere tüm imkanlarını deprem bölgesine seferber ederek, ivedilikle enkaz kaldırma ve yeniden canlanma adına kalıcı konutların yapılması için çalışmalara başladı. şehirlerimizi kuruyoruz.

Bu kapsamda 3 hafta gibi kısa bir süre içerisinde kalıcı konutlarla ilgili somut adımlar atılmış olup, bugüne kadar yaklaşık 180 bin konut ve köy meskeninin yapım sürecine başlanmış olup, çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. 318.000 kalıcı konutun bir yılda teslim edilmesi planlanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın idaresi ve uyumu kapsamındaki konut projesine ek olarak, söz konusu Bakanlığımızca yerinde kendi konutunu veya işyerini yapacak afetzedelere, 2014 yılında da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Kanunu kapsamında faizsiz kredi imkânı sunulmaktadır. Yerinde Dönüşüm Projesi. 100 bini aşkın başvurunun olduğu bu projeye vatandaşlarımızın çok yoğun ilgi gösterdiğini memnuniyetle ifade etmek isterim.

(Konut için 500 bin TL hibe + 500 bin TL ila 800 bin TL faizsiz kredi, iş yerleri için 250 bin TL hibe + 250 bin TL ila 500 bin TL faizsiz kredi verilmesine karar verildi.)

Yeniden yapılanma çalışmalarımızda önceliğimiz, yıkılan kent merkezlerini tarihi dokuya uygun, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı yapılarla restore etmektir.

“Devlet ve millet olarak hep birlikte üstesinden geleceğiz”

Yüzyılın felaketinin acısını, kayıplarımızın kaygısını ilk günkü gibi yüreğimizde taşıyoruz. 13,5 milyon kişiyi doğrudan etkileyen ve yaklaşık 51 bin kişinin hayatını kaybettiği deprem felaketinde şehirlerimiz de büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldı.

Bu kapsamda yarım milyondan fazla yapının yanı sıra; ulaşım, haberleşme ve enerji altyapıları kalıcı hasar gördü.

Strateji ve Bütçe Başkanlığımızın yaptığı varsayımlarda, depremin ekonomimize etkilerinin 100 milyar doları (yaklaşık 2 trilyon TL; 103,6 milyar ABD doları) aşacağı öngörülürken, söz konusu rakamın 200 milyar dolara tekabül ettiğini görüyoruz. 2023’ün ilk bütçe harcamalarının yaklaşık %45’i.

Yani sarsıntı, devletin toplam bütçesinin neredeyse yarısı kadar büyük bir harcama yükümlülüğüne neden oldu. Devlet ve millet olarak hep birlikte bunun üstesinden geleceğiz.

(Depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün en önemli bileşeni yüzde 54,9 (1.073,9 milyar TL/56,9 milyar USD) ile konut hasarı olurken, ikinci büyük hasar kalemi kamu altyapı ve hizmet binalarının yıkımıdır. (242,5 milyar TL) /12,9 milyar ABD doları)

Bu doğrultuda, hükümetimizin uyguladığı kemer sıkma tedbirleri ve bölge ekonomisini canlandırmak için attığı adımlarla deprem felaketinin ekonomimiz üzerindeki etkilerini kısa sürede aşacağımıza yürekten inanıyorum.

Bakanlığımızın deprem sonrası attığı somut adımlar

Depremin yol açacağı aksiliklere karşı tüm kurumlarımız ve tüm imkanlarımız ile alt ve üst yapıyı oluşturmak için var gücümüzle çaba gösterdiğimizi bir kez daha ifade etmek isterim.

Ticaret Bakanlığı olarak depremin ilk gününden itibaren afete uyum çalışmalarına destek olmak, depremden etkilenen illerde ihtiyaç duyulan her türlü malzemeyi temin etmek ve anılan bölgelerde ticari hayatı canlandırmak için çalışıyoruz. iller.

Bu prestij ile deprem sonrası başlattığımız çalışmalar kapsamında;

Bölgede ikamet eden esnaf ve sanatkarlarımızın maddi kayıplarının tazmin edilmesi noktasında; Türkiye Halk Bankası kaynaklarından; 12 ayı ödemesiz 60 ay vadeli 250 bin TL’ye kadar limitli %50 Hazine faiz destekli beyin sarsıntısı destek kredisi kullanılmaya başlandı. 30 Haziran 2023 döneminde 3.843 esnaf ve sanatkâra kullandırılan %50 ve %100 Hazine faiz destekli işletme ve yatırım kredilerinin toplamı 1 milyar 437 milyon liraya ulaştı),

6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle işletmesi veya işletmesi zarar gören esnaf ve sanatkarların kredi ödemeleri 6 ay süreyle faizsiz olarak ertelendi. Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki esnaf ve sanatkarların kredi geri ödemelerinde bu kez 6 ay erteleme getiriyoruz.

TESKOMB (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği), esnaf ve sanatkarlarımızın kooperatiflere olan vadesi geçmiş borçları için yeniden yapılandırma uygulamasına geçmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep durumu 30 Kasım 2023’e uzatıldı. Böylece beyanname verme süresi 15 Aralık 2023’e, ödeme süresi ise 30 Kasım 2023’e ertelendi. Bu beyannameler için 29 Aralık 2023 tarihine kadar.

Yardım malzemelerinin deprem bölgesine ulaştırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında;

Vatandaşlarımızın e-ticaret sitelerinden satın aldıkları yardım malzemelerinin AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca deprem bölgelerine ulaştırılması amacıyla “Deprem Yardım Seferberliği” başlatılmıştır (75 e-ticaret ve kargo firması katılırken, seferberlikte satılan toplam ürün sayısı 4 milyon 718 bin adet, ürünlerin toplam fiyatı ise 397 milyon 337 bin TL oldu)

Gümrüklerimiz, dost ve kardeş ülkelerden toplanan yardım malzemelerinin yurda girişi ve deprem bölgesine ulaştırılması konusunda başta gurbetçi vatandaşlarımız olmak üzere 7/24 esasına göre ve ilgili kurumlarımızla uyumlu bir şekilde işlemektedir. AFAD,

Kahramanmaraş Gümrük Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Odası ve Ticaret Odası ile yürütülen çalışmalar sonucunda Ticaret Borsası yerleşkesinde oluşturulan kesintili tesislerde bölge sanayici ve esnafı için önemli olan hizmet binası dün hizmete açıldı. Değişme.

Deprem bölgesine yardım amacıyla serbest bölgelerden gönderilen mallar için binde 9 olan Özel Hesap bedelinin alınmaması sağlandı.

Öte yandan acil barınma ihtiyacı bulunan vatandaşlarımıza,

AFAD’ın konteyner temin çalışmaları kapsamında; İlgili kurum ve üreticiler ile uyum sağlanarak satın alma süreci yakından takip edildi,

Ayrıca yurt dışından konteyner teminini kolaylaştırmak için gümrük vergileri de bu yıl sonuna kadar kaldırıldı.

Yine afet bölgesindeki imar faaliyetleri için ihtiyaç duyulan kullanılmış iş/iş makinelerinin ithalatında bazı kolaylıklar sağlanmış ve bu imkanlar yıl sonuna kadar uzatılmıştır.

Öte yandan deprem bölgesine yapılan yardımların ulaştırılması sırasında fırsatçılık yapan gerçek ve tüzel kişilere yönelik caydırıcı tedbirleri de ivedilikle hayata geçirdik.

Acil ihtiyaç malzemelerinde fahiş fiyat artışı olduğu tezini inceleyerek ticaret il müdürlüklerimiz aracılığıyla Türkiye genelinde 5.100 işyeri ve 23.000 işyerini kontrol ettik.

Küresel ekonomideki gelişmeler ve beklentiler

Bakanlığımızın attığı tüm bu adımlarla, deprem konusundaki kararlılığımızı göstermek amacıyla, iki büyük ve yıkıcı depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta Dış Ticaret Rakamlarını iş dünyamızla birlikte açıklamaya karar verdik.

Bu kapsamda Temmuz 2023 dönemine ilişkin Dış Ticaret bilgilerimize ilişkin değerlendirmelerimizi yurt içi ve yurt dışı gelişmelerle birlikte sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bilindiği üzere 2023 yılında dünya üretimi ve dış ticaretinde oldukça zayıf bir seyir izleniyor. Nitekim 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde dünya mal ihracatı hacmi %0,2 daraldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Küresel Ekonomik Görünüm Temmuz 2023 güncellemesine göre küresel büyümenin 2022’nin iddiası olan %3,5’ten 2023’te %3,0’a gerilemesi bekleniyor.

2023 yılı için en önemli ticaret ortağımız olan Euro Bölgesi’nin bu yıl %0,9 büyümesi beklenirken, ABD için büyüme beklentisi %1,8 olarak açıklandı.

Küresel ticaret büyümesinin 2022’de %5,2’den 2023’te %2,0’ye gerilemesi ve 2024’te %3,7 ile tarihsel ortalamanın altında kalması bekleniyor. (2000-2019 ortalaması %4,9).

Temmuz 2023 PMI (İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verileri de küresel talebin bir süre daha zayıf kalacağına işaret ediyor.

Temmuz ayı için açıklanan öncü PMI göstergeleri Euro Bölgesi’nde 42,7, en büyük ticaret ortağımız Almanya’da 38,8, İngiltere’de 45,3 ve ABD’de 49-50 eşiğinin altında kaldı.

“Kapasite kullanım oranı son 10 ayın en yüksek değerini aldı”

Pandemi ve akabinde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında yaşanan felakete rağmen ülkemiz ekonomisi, 2023 yılının ilk çeyreğinde büyüme trendini sürdürürken, son 11 çeyrektir kesintisiz büyüme performansını sürdürüyor (2023 ilk çeyrek büyümesi: %4,0).

İhracatımızda da örnek bir performans sergilemeye devam ediyoruz. 2021 yılında tarihinde ilk kez %1 seviyesini aşan dünya ihracatından aldığımız pay; 2022’de %1,02’ye; 2023’ün ilk çeyreğinde ise %1,04’e çıkardık.

Söz konusu gelişmelere paralel olarak depremin ekonomik etkilerinin telafi edilmeye başlandığını görmekteyiz.

2023 yılı Mayıs ayı prestijiyle istihdam bir önceki yılın aynı ayına göre 858 bin, pandemi öncesine (Ocak 2020) göre ise yaklaşık 4 milyon kişi arttı.

İmalat sanayi genelinde mevsimsellikten arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artarak %76,9 olarak gerçekleşti.

Böylece Şubat ayındaki depremin ardından kapasite kullanım oranı son 10 ayın en yüksek değerine ulaştı (Eylül 2022: %77,3).

Turizmde pandemi nedeniyle yaşanan güçlü süreç ve Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte gelen belirsizliklerin ardından bu yıl ülkemize gelen turist sayısı 2022’nin ilk yarısına göre %21 artarak 22,2 milyona ulaştı. TÜİK verilerine göre kişi İlk altı ayda turizm gelirimiz yüzde 27 artarak 21,7 milyar dolara ulaştı. Gecelik ortalama harcama da beş yıl önce (2018’de) 67 dolardan 100 dolara yükseldi.

İhracatta tarihi rekor

Temmuz ayında ihracatımız yüzde 8,4 artarak 20 milyar 93 milyon dolara ulaştı. Böylece Temmuz ayında tarihin en yüksek ihracat fiyatına ulaşılmış oldu.

2023 yılının Ocak-Temmuz döneminde ihracatımız, küresel üretim ve ticaretteki gerileme ve yaşanan sarsıntıya rağmen bir önceki yılın seviyelerine yakın olarak 143 milyar 435 milyon dolar olarak gerçekleşti. (Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımız yılın ilk altı ayında %0,6 azaldı.)

Temmuz ayının prestijiyle birlikte son 12 aylık ihracat yüzde 2,1 artarak 253 milyar 379 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu sonuç, küresel üretimde ve özellikle en büyük ihracat pazarlarımız olan AB ülkelerinde yaşanan sakinliğe, dünya ekonomisinde zayıflayan üretim ve ticaret hacmine, dünya ticaret fiyatları ve emtia fiyatlarındaki önemli düşüşe rağmen elde edilmiştir.

Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre motorlu kara taşıtları ihracatı %36,0 artarak 2,4 milyar $ olurken; kazan ve makine ihracatı %24,9 artarak 1,9 milyar dolara; Elektrikli makine ve cihazlar ihracatı yüzde 30,7 artarak 1,2 milyar dolara ulaştı.

Vurgulamak istediğim bir diğer gelişme de katma maliyetle birlikte ihracatın artması.

Bu kapsamda, 2022 yılında yüzde 36,9 olan imalat sanayinde orta-yüksek ve yüksek teknoloji işlerinin ihracatının payı, bu yılın ilk yedi ayında yüzde 40,8’e yükseldi.

Önümüzdeki dönemde katma değeri yüksek işlerin üretimini ve ihracatını artıracak, daha fazla değer yaratacak ve sürdürülebilir refah artışlarına ulaşacağız.

Temmuz ayında ithalatımız yüzde 11,1 artarak 32 milyar 475 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Temmuz döneminde ithalatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 217 milyar 52 milyon dolara ulaştı.

İthalattaki artış, önemli miktarda işlenmemiş altın ithalatından kaynaklanmaktadır. Nitekim bu dönemde işlenmemiş altın ithalatı da 12,5 milyar dolar veya %180,4 artarak 19,4 milyar dolar oldu.

2022 yılında ithalat artışının temel belirleyicisi olan enerji ithalatı ise %26,0 azalarak 41,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bir diğer sevindirici konu ise TL cinsinden yapılan ithalatın artması. Ocak-Temmuz döneminde TL ithalatımız yüzde 157,1 artarak 309,5 milyar TL’ye ulaştı. Bu artış, ödemelerin finansman istikrarı açısından olumlu bir gelişmedir.

koseajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler